Zakelijk Online
Image default
Zakelijke dienstverlening

Medewerkers stimuleren: zo haal je meer uit het personeel

Goede medewerkers zijn goud waard. Zonder hen kan het bedrijf niet bestaan. Hardwerkende mensen die alles over hebben voor het bedrijf. Dat is wat je nodig hebt. Helaas zijn er ook momenten waarop het misschien iets minder gaat. Dat je merkt dat medewerkers het lastig vinden om productief te blijven of dat er misschien zelfs ontevredenheid heerst op de werkvloer. Dit kan een enorme impact hebben op de bedrijfsresultaten. Daarom is het belangrijk om als bedrijfsleider er alles aan te doen om het personeel tevreden te houden en alles uit hen te halen. Met behulp van de onderstaande tips weet jij ze meer te stimuleren en te inspireren. 

Zorg voor een plek waar ze kunnen ontspannen 

Als bedrijfsleider kijk je misschien vooral naar de resultaten. Hoeveel werk is er verricht? Hoe lang hebben ze hierover gedaan? Cijfertjes vertellen je echter weinig als je niet weet waardoor bepaalde uitschieters komen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe productiviteit precies werkt. 

Zelf heb je vast ook wel gemerkt dat je de ene dag productiever bent dan de andere dag. Dit is heel normaal en wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Je kunt ook dingen doen om de productiviteit te verhogen. 

Wist je bijvoorbeeld hoe belangrijk het is dat medewerkers pauze kunnen nemen? Dat niet alleen. Het maakt ook verschil hoe ze deze pauze invullen. Snel een boterham achter het bureau eten is geen moment van rust. Dit zorgt er niet voor dat men kan ontspannen en vervolgens weer nieuwe energie heeft om hard aan de slag te gaan. Jij moet daarom een fijne rustgevende plek creëren waar pauze gehouden kan worden. Zorg voor comfortabel kantine meubilair en creëer echt een fijne omgeving om in te verblijven. Eentje die van alle gemakken is voorzien. Een half uurtje pauze kan soms al wonderen doen voor de productiviteit. Genoeg reden dus om hier extra aandacht aan te besteden. 

Ergonomische werkplek 

Onderschat ook zeker de waarde van een ergonomische werkplek niet. Het is belangrijk om voor voldoende comfort te zorgen. Zeker wanneer medewerkers langdurig zittend werk verrichten. Lichamelijke ongemakken liggen dan al snel op de loer en dit kan de productiviteit flink verstoren. Investeer daarom zeker in ergonomische bureaustoelen en zorg voor een gezond binnenklimaat. Op die manier wordt het prettiger om te werken en kunnen zelfs gezondheidsklachten flink afnemen. 

Bied cursussen en trainingen aan 

 

Het is voor niemand prettig om ergens te werken waar verder geen toekomstperspectief is. Als er geen doorgroeimogelijkheden zijn, zal de motivatie al snel dalen. Want waarom zou je harder werken of beter je best doen als je toch nooit verder kunt komen dan je nu bent? Daarom is het belangrijk om als bedrijfsleider te tonen dat er wel degelijk mogelijkheden zijn en dat je graag investeert in de ontwikkeling van de medewerkers. Bied daarom geregeld cursussen en trainingen aan en ga in gesprek met medewerkers wat zij graag zouden willen leren. Dit zorgt niet alleen voor meer tevredenheid op de werkvloer, maar ook voor een beter imago van het bedrijf.