Zakelijk Online
Image default
Industriële goederen en diensten

Zo kunt u bedrijfsmiddelen financieren

Elke onderneming heeft verschillende bedrijfsmiddelen nodig, gaande van computers en bestelauto’s tot metaalbewerkingsmachines en hefbruggen. Zonder kan het bedrijf niet werken. Maar hoe komt u aan geld om deze bedrijfsmiddelen te financieren? 

Er zijn drie manieren om geld te investeren:

  • Eigen onderneming
  • Subsidies en overheidsregelingen
  • Externe financiering

Eigen onderneming

De meest eenvoudige manier om de aankoop van nieuwe bedrijfsmiddelen te financieren is door geld dat reeds in het bedrijf zit te gebruiken. Elke financieel gezonde onderneming heeft na enkele jaren waarschijnlijk een spaarpotje opgebouwd, dankzij een doordachte bedrijfsvoering met een actief debit- en crediteurenbeheer. Om dit geld te gebruiken zijn er weinig beperkingen.

Subsidies en overheidsregelingen

Wist u al dat bepaalde investeringen in bedrijfsmiddelen belastingsvoordelen opleveren? Vooral wanneer ze energiebesparend en/of milieuvriendelijk zijn. Kijk dus zeker eens op het Ondernemersplein of u in aanmerking komt voor een van deze subsidies.

Externe financiering

De meeste bedrijven doen beroep op externe financiering, vooral voor grote uitgaven. De looptijd van de financiering moet aansluiten bij de periode dat het bedrijfsmiddel wordt ingezet. Een middellang krediet hoort bij een bedrijfsmiddel dat vijf jaar, tien jaar of zelfs langer wordt gebruikt. 

Externe financiering is beschikbaar in vele vormen:

Bank of kredietinstelling

Wanneer we denken aan geld lenen, denken we in de eerste plaats aan banken. Als ondernemer kunt u bij een bank of kredietinstelling met de vraag om een bepaald bedrag te lenen. Dat betaalt u gespreid terug over een vooraf vastgestelde periode (bv. 10 jaar). Uiteraard zal de bank hiervoor een rente aanrekenen. Die kan vast of variabel zijn.

Leasing

Leasing is een erg interessante vorm van externe financiering. Vergelijk het met huren. U betaalt elke maand een bedrag voor het gebruik van een bedrijfsmiddel.

Stel dat u een bedrijf heeft dat gespecialiseerd is in metaalbewerking en wil investeren in een walsmachine voor metaal. Dan zou u een leasingovereenkomst met de leverancier kunnen afsluiten. Deze leverancier zal de walsmachine installeren en onderhouden in ruil voor een maandelijks bedrag. Van zodra de gebruiksperiode is afgelopen, kunt u de machine voor een restbedrag overkopen, of beslissen om een nieuwere machine te leasen.

Crowdfunding

De laatste jaren is crowdfunding erg populair. Bij deze methode wordt er geld opgehaald bij particulieren die in uw onderneming willen investeren. Dat gebeurt meestal via een crowdfunding platform zoals Kickstarter en Indiegogo. Meestal gaat het om kleinere bedragen. 

Strategische partners

Als onderneming kunt u natuurlijk ook een externe financiering bekomen bij andere bedrijven. Dat kunnen business angels of participatiemaatschappijen zijn. In sommige gevallen zullen zelfs leveranciers of overnamekandidaten investeren. 

Zoek een goede financieel adviseur

Bedrijfsmiddelen financieren is niet altijd gemakkelijk. Bovendien zijn aan elke financieringsmethode risico’s en kosten verbonden. Laat u daarom bijstaan door een ervaren financieel adviseur om de juiste keuzes te maken.