Zakelijk Online
Image default
Bouw en onderhoud

Ben jij al bekend met geluidsmeters?

Wist je dat je geluid op kon meten? En dat je hier verschillende apparatuur voor kan gebruiken? Deze apparatuur is in deze tijd niet meer te missen. We worden namelijk steeds wijzer op verschillende vlakken, zo ook over geluid. Vroeger werden de mensen gewoon opengesteld aan harde geluiden. Tegenwoordig is dit wel anders. Maar wanneer weet je of het geluid niet hard genoeg is? En hoe meet je dit? 

De ontdekking van geluidsgolven 

Zoals hierboven benoemd werden mensen vroeger gewoon opengesteld aan harde geluiden. Heinrich Rudolf Hertz is de ontdekker van de geluidsgolven. Deze geluidsgolven krijg je te zien op je geluidsmeter. Doordat de geluidsgolven bekend werden, kwamen mensen er ook achter wat hard en zacht geluid was en hoe dit eruit zag. Dat heeft ervoor gezorgd dat we hier nu apparatuur voor hebben en mensen minder snel gehoorbeschadiging oplopen. 

Waarvoor doen we geluidsmetingen? 

Geluidsmetingen kunnen op verschillende momenten op verschillende plaatsen gedaan worden. Hier moet je dan wel de juiste apparatuur voor hebben. Deze apparaten kunnen meten hoeveel geluid er in de omgeving veroorzaakt wordt. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om goede geluidsmeters te hebben op plaatsen zoals de bouw. Waarom? Omdat machines in de bouw erg harde geluiden veroorzaken. Door middel van de metingen kom je erachter of bijvoorbeeld gehoorbescherming van belang is. Daarnaast is het ook van belang dat het geluid niet te hard is, zodat het overlast veroorzaakt. Hierbij is een geluidsmeter dus zeker niet te missen en is het verstandig deze aan te schaffen.  

Verschillende geluidsmeter 

Je hebt verschillende apparaten. Welke zijn dat dan en wat is het verschil? Je hebt de klasse 1 geluidsmeter, maar ook klasse 2 geluidsmeter. Beide meten ze, zoals het woord al zegt, geluid op. Toch zit er een zichtbaar verschil in. De klasse 1 geluidsmeter is een van de meest gebruikte geluidsmeters. Hij is erg nauwkeurig. Je kunt de klasse 1 geluidsmeter bijvoorbeeld gebruiken in de bouw, bij evenementen, in de horeca en op de industrie. 

De klasse 2 geluidsmeter is minder nauwkeurig. Deze meter kan ook zeker gebruikt worden, maar zal minder specifieke details tonen. Deze meter wordt vooral gebruikt bij bijvoorbeeld arbo werkplek onderzoeken.